Разработано с JooMix.

Громадськість міста традиційно відзначила Міжнародний день театру. Це свято сценічного мистецтва відзначається з 1962 року, а його девіз: «Театр – засіб взаєморозуміння і зміцнення миру».

Навіть попри те, що театральна сцена не є країною реальною з її полотняними замками та картонними деревами, вона безперечно є країною істинного, бо розгортає перед нами розмаїту панораму людських пристрастей. І показати їх без прикрас – ось висока мета людини, яка присвятила себе театру. Недарма театр вважають вищою інстанцією для розв’язання життєвих проблем, зрозуміло, моральних.

Театр ще й тому країна істинного, що збирає біль людських сердець, які діють на сцені, і тих, що перебувають за кулісами, а ще тисячі і тисячі їх схвильовано б’ються у глядачевому залі.

Театр ще й тому країна істинного, що збирає біль людських сердець, які діють на сцені, і тих, що перебувають за кулісами, а ще тисячі і тисячі їх схвильовано б’ються у глядачевому залі.

Ніжин недарма називають колискою українського театру, адже Марія Заньковецька була серед тієї невеликої групи артистів і драматургів, які в часи царської заборони рідного слова створили українську театральну трупу, яка мала велику популярність. Як відомо, неповторною грою Марії Заньковецької захоплювалися Лев Толстой, Петро Чайковський, Антон Чехов… І першою народною артисткою України. Ніколи не забувала рідний Ніжин, який дав їй театральну перепустку в життя, адже саме на ніжинській сцені в аматорському колективі Марії Заньковецької зіграла свою першу роль.

Традиції Марії Заньковецької продовжують артисти Ніжинського театру ім. М.Коцюбинського, численні аматорські колективи. Ніжин багатий на талановитих людей. Але громада підтримує обдарованих людей, дбає про духовність.

Понад 70 років не мали свого приміщення артисти Ніжинського театру ім. М.Коцюбинського. І ось стараннями влади і громади вони його одержали. З’явився справжній театральний палац, який відтепер прикрашає місто. А керує професійним колективом людина слова і справи, артист від Бога Юрій Муквич, який не мислив себе без театру. Він створив колектив-однодумців. Недарма вистави театру користуються великою популярністю у глядачів і схвально оцінюються вимогливою критикою. Театр брав участь у багатьох престижних фестивалях і конкурсах і має чимало заслужених перемог. Думка Вольтера про те, що «нація збирається лише у партері» сьогодні набуває особливої ваги. Тому слід віддати належне артистам і аматорам ніжинських колективів, які натхненною працею примножують духовну скарбницю українського народу.

Ігор Рудик

Джерело: «Вісті», 31 березня, 2006.