Олена Камачева: «Живу як працюю, працюю – як живу!»
Розмова із діловою жінкою
Є такі заклади, куди завжди хочеться повернутись. Там завжди світло і затишно, на столах запашні, смачні страви і відчувається справжнє домашнє тепло. Для ніжинців одним із таких осередків домашнього затишку ось уже понад два десятиліття є ресторан «Глорія», про що свідчать безліч замовлень святкування весіль, ювілеїв та корпоративних вечірок. Власник і директор закладу – Олена Камачева, пишається популярністю кафе, але, водночас, цьому не дивується. Хіба могло бути інакше? Адже для Олени Борисівни це не просто ресторан, це – справа усього її життя.
Олена Камачева народилася у містечку Макіївка, що на Донеччині. Закінчивши школу, поїхала на навчання до столиці. Здобувши педагогічну освіту, працювала вихователем у дитячому садочку.
Після переїзду в Ніжин закінчила місцевий педагогічний ВУЗ, отримавши фах біолога. У 1993 році створила власне приватне підприємство – ресторан «Глорія», який став першим у Ніжині приватним підприємством громадського харчування.
- Олено Борисівно, чому Ви обрали саме таку назву для свого ресторану? Можливо це пов’язано із якоюсь людиною, на честь якої заклад отримав таку назву?
- Ні, насправді це – абстрактна назва. Започаткувавши власний ресторанний бізнес, я не хотіла, так би мовити, прив’язуватись до якоїсь конкретної речі або людини. Принципи, якими керувалась, обираючи назву, – максимальний лаконізм, простота, милозвучність. «Глорія», в перекладі з латини, означає «щастя», «слава». Із самого початку, мабуть, навіть не усвідомлюючи цього, я хотіла, аби моя «Глорія» стала носієм цих понять для мене особисто і для людей, які відвідують мій заклад.
- Що Вас надихнуло на створення власного кафе? Не лячно було започатковувати власну справу?
- На початку 90-их, коли я приїхала в Ніжин, закладів громадського харчування, ресторанів чи кафе тут було максимум три. Після розбудованої інфраструктури та розвиненої системи культурно-розважальних закладів столиці мене це, чесно кажучи, вразило. «Куди ходять відпочивати ніжинці? Як би вони хотіли проводити вільний час?», – мені не давало спокою це питання. Насправді ж усе просто: полюбивши це місто, я вирішила зробити його кращим…
Ну а щодо страху започатковувати власну справу… Тоді я була молодою максималісткою, переконаною, що зможу гори звернути, варто лише захотіти… А ще – я не знала багатьох «підводних каменів» цього бізнесу… У той момент мені, мабуть, це навіть допомогло…
- Як Ви думаєте, чим «Глорія» відрізняється від інших закладів ресторанного типу нашого міста?
- По-перше, я пишаюся своєю злагодженою та сильною командою. Це – кухарі високого рівня майстерності, із деякими з них ми працюємо разом більше двадцяти років, із часу заснування ресторану. Це – доброзичливі, ввічливі та ідеально знаючі асортимент офіціанти. Я вимоглива, але намагаюсь завжди і в усьому бути справедливою та об’єктивною. Окрім трьох банкетних залів, у нашому закладі є кімната для відпочинку персоналу, душова, гардеробна. У нас уже давно автоматизована система праці: посуд миється у посудомийних агрегатах при температурі 95%, тому після такого миття він фактично стерильний. Навіть картоплю працівники вже давно не чистять власноруч – за них цю роботу виконує овочечистка. Один із моїх головних принципів – створити комфортні умови для колективу, тоді й робота буде приносити задоволення.
Також мені дуже допомагає в роботі донька Ілона, яка закінчила Київський національний торгово-економічний університет і фактично стала моєю правою рукою у всіх справах.
По-друге, я вважаю, що цінова політика нашого закладу зорієнтована насамперед на середнього споживача. Людина повинна відчувати себе особистістю, повинна дозволяти собі «маленькі радощі» – у вигляді приємного вечора з друзями та рідними за святковим столом. Тому я завжди намагалась зробити так, аби ціни на страви були максимально доступними.
- На яких принципах базується меню? У чому особливості кухні Вашого ресторану?
- Це загалом українська кухня. Але систематично ми оновлюємо меню, вивчаючи сучасні тенденції та доповнюючи його оригінальними новинками. Але, якою б не була страва, для мене принципово важливим є свіжість інгредієнтів, з яких вона готується. Ми ніколи не використовуємо заморожених продуктів чи напівфабрикатів.
- Назвіть три положення, які, на вашу думку, найточніше характеризують ресторан «Глорія».
- Стабільність, якість та реальна цінова політика.
- Як думаєте, у чому секрет популярності Вашого закладу?
- Наша команда завжди намагається забезпечити комфортні умови для людей, створити атмосферу справжнього свята. А ще – це чистота, помірні ціни та безпека. До речі, за двадцять три роки існування ресторану не було зафіксовано жодного випадку отруєння відвідувачів. Протягом багатьох років ми власними руками створювали свою репутацію, і тепер люди приходять до нас і замовляють бенкети без жодної реклами.
- 2016 року було створено Попечительську раду при Ніжинському академічному українському драматичному театрі ім. М.М.Коцюбинського – добровільне об'єднання благодійників для здійснення фінансової підтримки основної діяльності театру (постановки нових вистав та проведення на базі театру Міжнародного театрального фестивалю жіночої творчості ім. М.Заньковецької. До її складу увійшли: секретар Ніжинської міської ради – Юрій Хоменко, директор приватного підприємства «Лакс» – Валентин Андрієць, директор ПП «Копиця», депутат Чернігівської обласної ради – Наталія Копиця, і звичайно ж Ви. Поділіться – чому вирішили бути членом цього об’єднання?
- Я переконана, що люди, які мають можливість, повинні підтримувати і допомагати підносити на вищий рівень культурно-мистецький статус міста. Я живу в цьому місті і хочу, щоб Ніжин був комфортним для проживання, щоб люди мали можливість цікаво та насичено проводити вільний час. Тим більше те, що в нашому місті є театр – це для мене справжній нонсенс, адже я ніколи ще не бачила маленького провінційного містечка, яке може похизуватися власним театром. Зазвичай, так буває лише у обласних центрах та у містах-мільйонниках. Нам, ніжинцям, надзвичайно пощастило, адже ми маємо власний храм сценічного мистецтва, талановитий колектив акторів, які грають на високому професійному рівні. У Ніжині це – чи не головний культурний осередок. Тому, я вважаю, що підтримувати театр – обов’язок кожного свідомого жителя нашого міста.
- Маючи власний бізнес, доводиться, мабуть, працювати понаднормово, часом навіть без свят і вихідних. Але, незважаючи на це, ви маєте чудовий вигляд. Поділіться секретом краси із нашими читачками.
- Насправді зовнішня краса – поняття відносне. Для мене головним завжди був і є внутрішній світ людини. Я постійно живу в русі, люблю проводити час на свіжому повітрі, вигулювати свою собаку – незмінну і обожнювану нашу з донькою домашню улюбленицю.
Люблю маленькі радощі, із яких складається наше життя, – розмови із друзями, прогулянки на свіжому повітрі, запаморочливий запах прекрасних квітів та спів пташок зранку. Переконана: красу потрібно створювати власними руками. А взагалі – ніколи не роблю чогось «наполовину», звикла у будь-якій справі викладатися по максимуму. Отож і живу, як працюю, а працюю – як живу!
Спілкувалась Ірина Панькевич