Разработано с JooMix.

   Директор та автор ідеї такого форуму — Юрій Муквич. Уже одинадцять років існує на ніжинській землі театральний фестиваль, який зробив предметом творчого дослідження творчість жінок-актрис і нині подарував глядачам яскраві враження і відкриття.

   Афіша представила різноманіття жанрів, у виставах грали талановиті актриси, достойні традицій української сцени, започаткованих ще Марією Заньковецькою. Відома п’єса А. Касони «Дерева помирають стоячи» у виконанні акторів Миколаївського художнього російського театру ввела глядачів у досить небезпечну гру з реальністю. З тенет обману «на добро» гідно виходить мудра Бабуся (Сталіна Лагошняк), демонструючи далекоглядність й силу розуміння.

   Жіночий склад вистави «Потвора» М. фон Майєнбурга у роботі Навчального театру Національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого показав достойний перелік набутих умінь – у психологічній грі, пластиці, вокалі, русі.

   Вишуканий поетично-музичний образ, виплетений з поезій Ліни Костенко, створили у виставі «Інкрустації» актриса Лідія Вовкун та співачки Сестри Тельнюк. Коломийський театр ім. І. Озаркевича привіз у Ніжин свою нещодавню прем’єру – комедіо-оперу «Анничка» І. Озаркевича. Цей сюжет, перероблений колись з «Наталки Полтавки» на реалії гуцульського побуту, вразив глядачів карпатським колоритом, яскравим музичним матеріалом, автентикою вбрання й щирістю акторських перевтілень.

   Герої комедії «Смішні гроші» Р. Куні (Чернігівський театр ім. Т. Шевченка) розсмішили абсурдністю ситуації й варіантами шляхів виходу з неї. Ще одні чернігівці – Театральна платформа SceneLoft - зіграли відому п’єсу «Варшавська мелодія» Л. Зоріна в сучасному прочитанні.

   Друзі й традиційні учасники Ніжинського фестивалю – Національний львівський театр ім. М. Заньковецької - привезли драму «Катерина» за Т. Шевченком. Акторки у вигадливому пластично-вокальному малюнку, де долю Катерини «розкладено» на шістьох виконавиць, вразили глядачів довершеним трактуванням класики і новаторським поглядом на відомий твір.

   Головний приз «Краща жіноча роль» – обласну Премію ім. М. Заньковецької - отримала актриса Наталя Карчкова за створений нею образ Цилі у виставі «Наша кухня» А. Котляр Луганського українського драмтеатру у Сєверодонецьку. У виставі йдеться про події, що відбувалися 1980-х рр. у СРСР під час Афганської війни. Сюжетна колізія починається зі спогадів про війну 1941 року. Дія зосереджується на житті двох простих жінок, які прожили разом в одній комунальній квартирі. У них одне життя на двох, і зараз із хвилюванням вони очікують листів з війни, і от приходить страшна звістка про загибель сина. Яка палітра переживань та емоцій, яка сила співчуття й підтримки! І яка прозора та виразна асоціація з подіями сьогоднішніх українських реалій на території, де зараз працює цей український театр.

Цьогоріч фестиваль виконав свою благородну місію – запропонував глядачам цікаві жіночі акторські роботи та ще більше залюбив публіку у театральне мистецтво і підтримав вогник пам’яті про славнозвісну майстриню української сцени Марію Заньковецьку.

Алла ПІДЛУЖНА

http://www.day.kiev.ua